Küçükbaş hayvan yetiştiricileri desteklerin artırılmasından memnun

TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, küçükbaş hayvancılığa verilen desteklerde sağlanan artışa ilişkin, "Küçükbaş hayvancılık için verilen desteklerin yaklaşık yüzde 60 ila yüzde 100 artırılmış olması sektörümüz açısından memnuniyet verici." dedi.

Kucukbas-Hayvan-Yetistiricileri-Desteklerin-Artirilmasindan-Memnun C289C3F

ANKARA (AA) - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe giren 2022 yılı tarımsal desteklemelerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Desteklerin sürü büyütme, yenileme, ıslah ve çoban desteği gibi kalemleri içerdiğini hatırlatan Çelik, "Küçükbaş hayvancılık açısından geçen yıla göre önemli sayılabilecek artışlar yapıldı. 2022 yılı tarımsal desteklemeler kararında küçükbaş hayvancılık için verilen desteklerin yaklaşık yüzde 60 ile yüzde 100 artırılmış olması sektörümüz açısından memnuniyet vericidir." diye konuştu

Çelik, iki yıldır anaç koyun keçi desteğinde bir artış yapılmadığına işaret ederek, bunun yetiştiricilere doğrudan giden sektörün en önemli destek kalemlerinden biri olduğunu vurguladı.

Anaç koyun keçi desteğinin başlamasından bu yana hayvan varlığındaki artışa dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:

"Anaç koyun için hayvan başına 30 lira, anaç keçi başına 35 lira olarak verilen destekte iki yıldır bir artış yapılmaması yetiştiricilerimizi olumsuz yönde etkilemişti. Buna karşılık yetiştiricilerimizin fedakarlıklarıyla hayvan sayımızda, et ve süt üretimimizde bir gerileme olmamıştır. 2022 yılı için koyun keçi ayırımı kaldırılarak, anaç koyun keçi destek miktarı yaklaşık yüzde 60 artırıldı ve 50 lira olarak belirlendi. Bizim de beklentimiz en az 80-100 liraydı ama yine de 50 liralık desteği önemli."

Çelik, anaç tiftik keçisi ve tiftik üretimi için 50 liralık anaç desteğine ilaveten 20 lira ödeneceğine dikkati çekerek, desteğin tiftik keçisi yetiştiricilerini memnun edecek düzeyde olduğunu dile getirdi.

Sürü büyütme ve yenileme desteği 200 liraya çıkarıldı

Sürü büyütme ve yenileme desteğinin de küçükbaş hayvan varlığının belirlenen hedefine büyük katkıda bulunacağını belirten Çelik, şunları söyledi:

"Koyun Keçi Bilgi Sistemi Veri Tabanı'nda bir önceki yılın anaç koyun keçi desteğini alan ve hayvan sayısını artıran işletmelerimizde, kuzu ve oğlaklardan anaç koyun keçi vasfına ulaşanlar için Bakanlığımızca belirlenecek artış oranı tavanını aşmamak kaydıyla hayvan başına 125 lira sürü büyütme ve yenileme desteği ödemesi yapılıyordu. Bu destek miktarı da 200 liraya çıkarıldı. Bu destek kaleminin artırılmış olmasıyla hem yetiştiricilerimize hem de ülkemiz hayvancılığına önemli ölçüde katma değer sağlanacaktır."

Küçükbaş hayvan ıslah desteğinde artış

Çelik, küçükbaş hayvan ıslahında sürdürülebilirliğin sağlanması için desteklerin çok önemli olduğuna işaret ederek, halen Tarım ve Orman Bakanlığı önderliğinde birlikler ve üniversitelerin paydaşlığında 1 milyon 200 bin küçükbaş hayvana ulaşan Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi kapsamında yetiştiricilere destek verildiğini bildirdi.

Bu çerçevede yetiştiricilerin elit sürülerindeki anaç koyun keçi ve yavrularına 150 lira, taban sürüsündeki anaç koyun keçi ve yavrularına 100 lira destekleme ödemesinde bulunulacağı bilgisini veren Çelik, "Bu desteklerin de geçen yıla göre yüzde 100'ün üzerinde artırılmış olmasını ıslah çalışmalarımızın daha iyi yürütülmesi adına kayda değer buluyoruz. Küçükbaş hayvancılıkta ıslah çalışmalarına büyük katkı verecek olan bu desteğin önümüzdeki süreçte artırılarak devam etmesi ülkemiz küçükbaş hayvancılığına en değerli katkı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Çoban istihdam desteği yüzde 100 artırıldı

Çelik, yeni kararda çoban istihdamına ilişkin desteğin yüzde 100 artırılarak 12 bin liraya çıkarıldığına dikkati çekerek, söz konusu artışın sektörde yaşanan çoban sıkıntısına çözüm olabileceğini bildirdi.

Yem bitkileri desteği yanında karma yem desteğinin yetiştiriciler için hayati önem taşıdığını vurgulayan Çelik, şunları kaydetti:

"Hayvancılığımızın en önemli konusu yem konusudur. İşletme giderlerinin çok büyük bir bölümü yem giderleridir. Ayrıca yem yetiştiricilerin maliyetlerini doğrudan etkileyen en önemli girdidir. Durum böyle olunca yem bitkileri ekilişini teşvik etmek ve üretimi artırmak için desteklerin de artırılması gerekmektedir. Diğer taraftan karma yem dediğimiz fabrika yemlerinin de özellikle hayvanların ağıllarda barındırıldığı kış aylarında önemi her geçen gün artmaktadır. Dolayısıyla yetiştiricilerimize ek karar olarak yem desteği verilmesi yetiştiricilerimiz için can suyu olacaktır. Hayvancılık sektörüne verilen destekler için başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile bakan yardımcılarına yetiştiriciler adına teşekkür ediyoruz."


Muhabir: Mustafa Çalkaya

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
dqwdqwdqw
<